
VIVIO BIO Syrop z Agawy jasny 1100g
Producent: VIVIO
Syrop z agawy to substancja słodząca, która może być alternatywą dla białego cukru. Łatwo się rozpuszcza, jego konsystencja przypomina lejący się miód, dlatego też idealnie nadaje się do przyrządzania koktajli i deserów. Poznaj właściwości tego złotego nektaru i sprawdź w jaki sposób możesz wykorzystać go w swojej kuchni. Co to jest syrop z agawy? Co lepsze – syrop z agawy, syrop klonowy, czy miód? Gdzie można kupić? Jak przechowywać? Przeciwwskazania Co zawiera syrop z agawy? Na co pomaga syrop z agawy? Ile ma kalorii? Jaki indeks glikemiczny? Do czego służy? Co to jest syrop z agawy? Syrop z agawy, nazywany również nektarem, to substancja słodząca produkowana tylko z niektórych gatunków tej rośliny. Jak smakuje? Jest trzykrotnie słodsza od cukru. Ma bardzo delikatny smak, porównywalny do miodu, lecz o wiele łagodniejszy. Stosowana jest w sztuce kulinarnej jako zamiennik cukru. Jak powstaje? Proces wytwarzania syropu rozpoczyna się od wyciskania soku z rdzenia agawy. Przypomina on kształtem ananasa, waży od 25kg do 75 kg. Sok następnie jest podgrzewany i poddawany filtracji. W ten sposób dochodzi do hydrolizy cukrów złożonych w cukry proste (z znacznej mierze jest to fruktoza). W wyniku podgrzewania sok zamienia się płyn o konsystencji przypominającej lejący się miód. Jak wygląda syrop z agawy? Może przybrać barwę od jasnej - złocistej do ciemnej - bursztynowej. Im ciemniejszy kolor, tym bogatszy aromat. Wszystko zależy od stopnia podgrzania i filtracji. Innym sposobem produkcji jest wykorzystanie do hydrolizy enzymu występującego w jednym z gatunków grzybów – kropidlaku czarnym. Syrop z agawy produkowany jest głównie w Meksyku. Co lepsze – syrop z agawy, syrop klonowy, czy miód? Wszystko zależy od naszych upodobań. Wskazane powyżej substancje to słodziki. Syrop z agawy jest zdecydowanie bardziej słodki od cukru, więc wystarczy go zastosować w niewielkich ilościach, aby uzyskać ten sam efekt. Ma również niższy indeks glikemiczny od cukru białego i syropu klonowego, więc nie powoduje tak dużych skoków glukozy we krwi jak te pozostałe słodziki. Zawiera jednak znaczne ilości fruktozy, która spożyta w nadmiernych ilościach może być szkodliwa. Syrop z agawy jest dobrą alternatywą dla ludzi, którzy nie wyobrażają sobie życia bez cukru. Gdzie można kupić? Najlepszym wyborem będą zakupy w sklepie internetowym oferującym produkty ze zdrową żywnością. Duże znaczenie ma sposób produkcji syropu. Aby mieć pewność, że został wytworzony bez zastosowania genetycznie modyfikowanych enzymów, lepiej wybrać sprawdzonego dostawcę. Jak przechowywać? Syrop z agawy powinien być przechowywany w temperaturze pokojowej. Po otwarciu najlepiej wstawić go do lodówki. Należy pamiętać, aby spożyć go w ciągu 3 miesięcy od otwarcia. Przeciwwskazania Jak każda substancja słodząca, syrop z agawy ma nie...
Sklep: www.cosdlazdrowia.pl
Cena:
32.99
Przejdź do sklepu